Lindsay Kemp (80) Ballarí, actor, mim, director


Nascut a South Shields el 3 de maig de 193, Lindsay Kemp va ser ballarí, actor, mestre, mim i coreògraf anglès. Va ser mestre i col·laborador d’artistes com David Bowie i Kate Bush, i alumne de Marcel Marceau. Les seves interpretacions teatrals inclouen Pierrot In Turquoise, Flowers, Salome,Mr Punch's Pantomime, A Midsummer Night’s Dream, Duende,Nijinsky,Alice,Cenerentola,Nijinsky il matto (1983),Façade, The Big Parade, Alice,Onnagata, Cinderella, Variété, Dream Dances i, per Ballet Rambert, Parades Gone By (1975) i Cruel Garden (1977), la majoria d'aquestes obres en col·laboració amb el compositor xilè Carlos Miranda.
Va treballar en diverses companyies de dansa, teatre, dansa-teatre, cabaret, música, mímica, coreografia, fins i tot stripper, fins a formar la seva primera companyia l'any 1962, [The Lindsay Kemp Dance Mime Company].
Va interpretar la Reina en Hamlet en la producció de la BBC del 400è centenari del naixement de Shakespeare, filmada al castell d'Helsingør el 1963, que va protagonitzar Christopher Plummer.
Cap a finals de la dècada del 1960 va continuar desenvolupant la seva pròpia síntesi entre diferents llenguatges teatrals, afavorint un enfocament personal i innovador de la dansa i el teatre, de manera que en 1968-1969 va néixer la primera producció de Flowers ... una pantomima per Jean Gênet, basada en La Mare de Déu de les flors (1944) de Jean Genet. Durant els seus anys a Edimburg (1966-1970) va crear les òperes Turquoise Pantomime, Crimson Pantomime i Legend per a una nova companyia. Durant els primers anys de la dècada del 1970, Kemp va ser un mestre popular i inspirador de dansa i mímica al Dance Centre, a Floral Street, Covent Garden. Kemp va inspirar a David Bowie el personatge/àlbum/espectacle Ziggy Stardust (1972).. El músic va aprendre d’ell tota la seva expressivitat corporal.
Els papers cinematogràfics de Kemp inclouen un paper secundari al curtmetratge de Kate Bush The Line, the Cross & the Curve (1994);de ballarí i actor de cabaret a les pel·lícules Sebastiane (1976) i Jubilee(1977) de Derek Jarman, respectivament; una dama pantomima en la pel·lícula de Todd Haynes Velvet Goldmine (1998) i el propietari del pub, Alder MacGregor, a The Wicker Man d'Anthony Shaffer (1973).
L'estil de Kemp és una barreja de butō, mímica, burlesque i music hall. Kemp mai va deixar de treballar com a pintor, creant exposicions de les seves pintures i dibuixos a tot el món, i ensenyant a través de reunions, conferències i cursos.

Altres obituaris